En dag med eventyrlige legefællesskaber i Munke Mose Børnehus

Hvorfor er Den grimme ælling ked af det, og hvordan kan vi hjælpe den? Børnehuset Munke Mose har besøg af legeentusiast Gitte B. Bork en hel dag, som sammen med børn og pædagoger leger sig ind i H.C. Andersens eventyr.

Helt oppe på børnehusets øverste etage har cand.pæd. Gitte B. Bork fået lov til at indrette et rum til Eventyrlige Legefællesskaber. Børnegrupper ankommer på skift; først er det vuggestuebørnene, og dernæst følger de større børn stue for stue.
”Vi starter med en goddag-sang, for ligesom det er vigtigt at få en god start på dagen, er en god start på legen vigtig”, fortæller Gitte Bork. Så følger H.C. Andersen-sangen, som alle børnene kender. De tager tænkehatte på og fortæller på skift, hvad de tænker på. Jeg åbner min magiske kuffert, og heri finder vi sammen brevet fra Den grimme Ælling. Ællingen har brug for hjælp, savner venner og beder børnene om hjælp, og så er legen i gang.
H.C. Andersens eventyr rummer en mangfoldighed at temaer og værdier, som alle mennesker – børn som voksne – kan spejle sig i. Han skriver om det at være menneske og om alle de fortrædeligheder, glæder og sorger, vi udsættes for og som udfordrer os. En kombination af leg og ´digterens eventyr skal skabe en tryg legebaseret ramme, som giver frirum og frihjul til eventyrlige lege og nye erkendelser hos såvel børn som voksne.

Projektet er startet på Nordfyns Højskole, som i årene 2017-2019 gennemførte en række kurser for reformvenlige kinesiske pædagoger og uddannelseseksperter.